Green Key: De sleutel tot duurzaam succes voor bedrijven

In een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, zoeken bedrijven naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd hun geloofwaardigheid te vergroten. Green Key is het grootste duurzaamheidskeurmerk voor de gastvrijheidssector in Nederland met ruim 750 gecertificeerde bedrijven. Green Key heeft als doel om duurzaamheid in de toeristische en recreatieve branche te bevorderen en de impact op het milieu te verminderen. Megi Kass, duurzaamheidscoördinator van hotel The Usual, legt uit hoe Green Key hun bedrijfsvoering heeft verbeterd en waarom andere bedrijven hier ook baat bij kunnen hebben.

“Er is tegenwoordig een zee van duurzaamheidslabels om uit te kiezen,” vertelt Kass. “Na grondig onderzoek hebben we gekozen voor Green Key vanwege het uitgebreide en brede scala aan normen die in het certificeringsproces worden overwogen.” Deze normen omvatten alles, van gebouwen en interne bedrijfsprocessen tot partnerschappen en sociale betrokkenheid. Voor bedrijven betekent dit dat duurzaamheid in elke hoek van de organisatie wordt geïntegreerd.

Een van de grootste voordelen van Green Key is de internationale erkenning die het biedt. Kass legt uit: “Green Key is erkend door bekende organisaties zoals de World Tourism Organization (UNWTO) en het United Nations Environment Programme (UNEP). Dit biedt geloofwaardigheid en zekerheid van een rigoureus en hoogwaardig certificerings- en auditproces.” Voor bedrijven die een betrouwbare standaard voor duurzaamheid willen hanteren, is Green Key een waardevolle keuze.

Green Key heeft niet alleen een keurmerk geleverd, maar ook een raamwerk om bestaande initiatieven te versterken en nieuwe duurzame projecten te ontwikkelen. “Hoewel veel van onze initiatieven al een kickstart hadden, heeft het gebruik van de Green Key-normen ons zowel geholpen bij het optimaliseren van onze lopende projecten als bij het definiëren van nieuwe initiatieven om onze positieve impact zowel sociaal als ecologisch te vergroten,” zegt Kass. Dit laat zien dat het Green Key-keurmerk bedrijven niet alleen erkenning geeft, maar ook een praktische handleiding biedt om duurzaamheid in hun dagelijkse bedrijfsvoering te integreren.

Green Key
Afbeelding: Green Key

Daarnaast kunnen bedrijven dankzij Green Key transparanter zijn naar hun klanten. The Usual heeft bijvoorbeeld de duurzaamheidsprestaties opgenomen in de gasten-enquêtes, specifieke duurzaamheidstrainingen ingevoerd voor medewerkers, een Green Team gevormd en apparaten voor real-time monitoring van water- en elektriciteitsverbruik geïmplementeerd. Kass vertelt: “We zien dat veel gasten zeer positief reageren op onze duurzaamheidsinitiatieven. In ons feedbackformulier voor duurzaamheid dat naar gasten wordt gestuurd, ontvangen we veel positieve feedback.”

Hoewel het certificeringsproces enkele uitdagingen met zich meebrengt, zoals het verzamelen van grote hoeveelheden gegevens, biedt het ook oplossingen voor de toekomst. “We hebben besloten te investeren in een ESG-beheerplatform,” vertelt Kass. Dit platform maakt het verzamelen en analyseren van duurzaamheidsprestaties eenvoudiger, waardoor bedrijven hun emissies continu kunnen volgen en slimmere, datagedreven beslissingen kunnen nemen over CO2-reductie.

Kortom, Green Key biedt bedrijven niet alleen een certificering, maar een structurele aanpak om duurzaamheid te integreren en te verbeteren. Het is een stap richting een toekomstbestendige bedrijfsvoering, met voordelen voor zowel bedrijven als hun klanten. 

Bezoek Green Key tijdens Recreatie Vakbeurs op 12, 13 en 14 november 2024 op stand 802 in hal 8, de Klepperzaal.

Scroll naar top