Marc Gerlings van NRIT interviewde op de Recreatie Vakbeurs Geert Dijks, directeur van HISWA-RECRON. Ze praten over actuele onderwerpen die ondernemers in de recreatie- en watersportbranche bezighouden. Aan de orde komen natuurlijk de energiecrisis, de modernisering van de voorwaarden voor huurders van jaarplaatsen, de problemen voor niet-vitale vakantieparken, de registratie van stacaravans en chalets, de verkiezingen voor Provinciale Staten, de matige aanwezigheid van toeristisch Nederland in Brussel en een gedragscode voor HISWA-RECRON-ondernemers waaraan wordt gewerkt. Een gesprek met een gedreven voorman die aan de vooravond staat van de modernisering van een van de grootste brancheorganisaties in de vrijetijdssector.
Energie
Terugblikkend op de coronacrisis is de voorman van HISWA-RECRON onder de indruk van het ondernemerschap in de branche. “Ondernemers zijn door corona aan het denken gezet hoe ze strategisch de toekomst in moeten gaan.” Dijks zag een hele drukke beurs en dat vertaalt hij in een drang van ondernemers om te vernieuwen om klaar te zijn voor een markt van de toekomst. De problematiek rond de hoge kosten van energie is voor Dijks wel een hoofdpijndossier: “Het rijk wilde wat doen maar had in eerste instantie een regeling bedacht die onhaalbaar was voor de bedrijven. Dat hebben we met veel lobby, samen met andere partijen, kunnen terugbrengen naar een lagere drempel, van 12% naar 7%”, vertelt een gepassioneerde Dijks. “Het zal nog steeds zo zijn dat sommige bedrijven die 7% niet halen. Maar een deel van de bedrijven wel en die zullen daar blij mee zijn.” Voor Dijks is op dit dossier de toekomst ongewis door de onvoorspelbaarheid van de oorlog in Oekraïne en gasleveranties in de toekomst. “Het is zo dat we bestaande duurzaamheidsprogramma’s versnellen en nieuwe opstarten om te kijken of we ondernemers kunnen helpen met de energietransitie. Dat lukt soms met windmolens en zonnepanelen maar niet altijd in bijvoorbeeld bosrijke gebieden.” Maar voor Dijks is ook de overheid aan zet. “We zijn in overleg of er in het buitengebied meer aandacht kan komen voor meer en betaalbare energie. En dat betekent ook investeren in duurzame energie. Het is een heel uitdagend dossier en dat trekken we dus ook naar voren.” In die zo noodzakelijke duurzame transitie helpt het personeels- en materiaaltekort ook niet mee. “We kunnen dit niet alleen oplossen. Daarom trekken we samen met VNO-NCW en MKB-Nederland op om daar de lobby zwaar in te zetten want daar zijn we als sector te klein voor.”
Ondermijning
Zorgen zijn er ook rond ondermijning op vakantieparken. “Dat is een dossier waar we eigenlijk afstand van willen nemen omdat onze leden aan bepaalde kwaliteiten en keurmerken moeten voldoen. Maar we hebben er als sector wel mee te maken. Het is belangrijk dat er geen beslissingen worden genomen die bedoeld zijn voor niet-vitale parken en dan de vitale parken gaan raken. Dat is onze hoofddoelstelling op dit dossier.” Dijks pleit voor eenduidige, goed doordachte en uniforme maatregelen. “Omdat we anders maatregelen krijgen als een Bibob-toets of een exploitatievergunning voor alle bedrijven. Wij willen dat dit instrument ingezet kan worden bij twijfel en niet op voorhand.” Om dat in goede banen te leiden en excessen te voorkomen, voert Dijks heel veel gesprekken op alle niveaus.